Welke rentetarieven hanteren de banken?

Banken hanteren ieder moment weer andere rentetarieven. Welke tarieven dat zijn, kun je makkelijk terugvinden op de betreffende websites. De rentetarieven worden vaak per dag vastgelegd. Deze tarieven gelden voor leningen, hypotheken en spaarvormen. In de eerste twee gevallen vormt de rente een winst voor de bank, in het derde geval gaat de rente juist naar de spaarder. Wanneer je meer wil weten over de rente bij een specifieke bank, kun je altijd langsgaan en een gesprek aangaan.

Spaar rentetarieven

Spaar rentetarieven willen nogal eens verschillen. Om je te belonen voor je spaargeld, dat je op een bankrekening bij een specifieke bank hebt, staan, krijg je jaarlijks rente uitgekeerd. Die rente komt voor uit de winst van de bank, gemaakt met jouw spaargeld. De rentetarieven wisselen per bank, maar ook per spaarvorm. Het is dus goed om je hier van tevoren duidelijk en helder over te laten informeren. Een onafhankelijk financieel deskundige kan hier bij helpen.

Vaste rentetarieven

Vaste rentetarieven, waarbij je de rente vast zet, zouden een uitkomst zijn. In het geval van een hypotheek of lening weet je vaak niet wat de rente gaat doen. Die onzekerheid blijft toch altijd in je hoofd spelen. Daarom kun je overwegen om de rente bij een lening of hypotheek voor langere tijd vast te laten zetten. Deze tarieven kosten misschien wat meer, maar zullen je wel duidelijkheid en vooral zekerheid bieden.

Bandbreedte rente

Bij een bandbreedte rente wisselen de koersen nogal snel, waardoor je huidige rentetarief niet wordt aangepast. Je kunt er voor kiezen om zo’n rente af te sluiten, waardoor de rentevaste periode toeneemt. Een bandbreedte rente is dus van toepassing wanneer je gekozen hebt voor vaste rentetarieven, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek. Voor een bandbreedte rente betaal je vaak een kleine opslag over de rente die al berekend was voor je hypotheek.

Variabele rente

De variabele rente staat nooit vast en kan dus iedere dag weer anders zijn. De rentetarieven veranderen ieder moment. Het is maar net op welk moment je instapt, welke rentetarieven er gehanteerd zullen worden. Als je kiest voor variabele rente dien je er rekening mee te houden dat de rente kan schommelen en ineens hoger kan zijn. Uiteraard kan de rente ook een stuk lager worden. Variabele rente biedt minder zekerheid dan vaste rente.

Nominale rente

Met de nominale rente worden eigenlijk meerdere factoren bedoeld, namelijk de reële rente, maar dan gezien met inbegrip van een inflatiepercentage. De kosten voor rente kunnen namelijk altijd toenemen en zijn ook onderheven aan de inflatie. Zo compenseert de bank het minder waard worden van het geld die zijn uitgeleend. In de hypotheekofferte wordt dit nominale rentepercentage al vermeld. Je kunt dit dus van tevoren bekijken.

Effectieve rentetarieven

De effectieve rente is de rente die over je lening betaald dient te worden, dus eigenlijk de gewone rente. Dit bedrag is gebaseerd op een rentetarief, dat door de bank wordt bepaald en vaak varieert. Deze rente kan worden vastgelegd, waardoor je zekerheid hebt. Wanneer je kijkt naar de effectieve rente, kijk je naar wat de rente zou zijn als deze niet was vastgelegd. De effectieve rente vormt wat dat betreft een mooi vergelijk.

Geplaatst in: rentetarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *