Hypotheek afsluiten? Denk aan de rentetarieven

Als je een huis wil kopen, zul je te maken krijgen met een hypotheek. Een hypotheek is in feite een hypothecaire lening. Je leent zo’n groot bedrag van de bank dat je in één keer een woning kunt kopen. Als je een hypotheek afsluit, zul je te maken krijgen met wisselende rentetarieven. Hoe je die nu het beste kunt zien, en hoe je er je voordeel mee kunt doen, lees je in dit artikel.

Hypotheek afsluiten

Een hypotheek afsluiten gebeurt vrijwel altijd bij mensen die een woning willen kopen. Omdat het hier om veel geld gaat, zul je geld moeten lenen. Dat doe je in de vorm van een hypothecaire lening. Wat de hypothekenmarkt betreft, heb je veel keuze. Voor alle soorten mensen zijn er hypotheken. Je hebt de annuïteitenhypotheek, de levenhypotheek, de startershypotheek en de hybride hypotheek, maar ook de beleggingshypotheek, de effectenhypotheek en, voor mensen die oog hebben voor het milieu, is er zelfs de groene hypotheek. Al die varianten hebben ieder hun eigen voor- en nadelen, die ook nog eens per bank kunnen verschillen. Het afsluiten van een hypotheek is dan ook niet van de ene op de andere dag gebeurd.

Rente

De rente is de winst die een bank overhoudt aan een lening of hypotheek. Jouw hypotheek zal worden afgesloten op een bepaald rentetarief, een percentage dat aanduidt hoeveel je extra zult moeten betalen. Behalve de maandelijkse aflossing van de lening, want je zult de hypotheek terug moeten betalen, betaal je dan ook maandelijks rente aan de bank. Aan het eind van de looptijd heb je dan het volledige bedrag afgelost, inclusief het geld dat het je kost om te kunnen lenen. De rentetarieven spelen bij en hypotheek een grote rol, want ze kunnen nogal eens wisselen. Het kan daarom handig zijn om vooraf de rentes te vergelijken, om zo niet teveel voor de lening te betalen, zie bijvoorbeeld ook: goedkoop lenen

Vergelijk rentetarieven

Een hypotheek heeft tot gevolg dat je een woning kunt kopen, maar ook maandelijks aflossing en rente zult moeten betalen. Je kunt er echter voor zorgen dat die rente laag blijft. Zolang je de rentetarieven goed in de gaten houdt en op een gunstig moment een hypotheek afsluit, kun je voordeel halen uit de wisselende tarieven. Houd hierbij wel rekening met overige voorwaarden.

Onafhankelijke adviseur

Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je goed op weg helpen bij het vinden van een juiste hypotheek. Er komt immers veel kennis bij kijken. Een adviseur zal je helpen inzicht te krijgen in je eigen financiële situatie en kan een beeld schetsen van wat een hypotheek voor jou kan betekenen. Ook met betrekking tot de gunstigste rente kan de hypotheekadviseur je helpen.

Plaats een reactie