Wat kunnen rente tarieven voor jou betekenen?

Rente tarieven spelen over het algemeen een grote rol bij leningen en hypotheken. Wie een lening afsluit, al rente moeten betalen. Net als bij een hypotheek. Andersom geldt dat je bij een spaarrekening juist rente krijgt over het bedrag dat op je spaarrekening staat. In dat geval is de rente in jouw voordeel. Omdat er nogal wat vragen zijn op het gebied van rente tarieven, hebben we dit artikel geschreven. Je zult hierin lezen over rente tarieven bij hypotheken, leningen en spaarvormen.

Winst in de vorm van rente

Banken en kredietverstrekkers willen maar één ding: winst maken. Het liefst zoveel mogelijk. Door commerciële producten te verkopen, zoals leningen en hypotheken, lukt dat aardig. Want op iedere lening en hypotheek zit rente. De rente tarieven willen nogal eens wisselen, maar over het algemeen geldt een vast percentage dat extra betaald dient te worden over het afgesproken bedrag. Wanneer je bijvoorbeeld tienduizend euro leent en een rente van vier procent betaalt, betaal je vierhonderd euro bovenop de tienduizend euro terug aan de bank. Die vierhonderd euro is de winst.

Rente bij een hypotheek

Je kunt een hypotheek zien als een grote lening. Vaak wordt een hypotheek afgesloten om de koop van een huis rond te krijgen. Behalve de aflossing betaal je dan maandelijks ook een bedrag aan rente. Het hangt af van de gekozen vorm of het rentetarief kan wisselen. Variabele rente, wordt dat genoemd. Wanneer je variabele rente hebt, kan het zijn dat de rente het ene jaar een stuk lager is dan het volgende jaar, of andersom. Als je liever zekerheid hebt, kun je er voor kiezen de rente vast te laten leggen.

Rente bij leningen

Als je een lening afsluit, doe je in principe hetzelfde als bij een hypotheek. Alleen dan op kleinere schaal. De rente bij een lening is echter wel vergelijkbaar met die van een hypotheek. Je betaalt, afhankelijk van de afspraken, maandelijks aflossing en rente. De rente is de winst voor de bank. Leningen en kredieten kunnen per bank en kredietverstrekker nogal eens verschillen. Dat geldt ook voor de rentetarieven. Hier kun je aardig je voordeel mee doen, dus blijf de rentetarieven vooral met elkaar vergelijken.

Rente bij een spaarrekening

Rente en sparen gaan nauw samen. Maar het werkt hier wel wat anders. Want waar je bij een lening of hypotheek rente moet betalen aan de bank, betaalt de bank bij een spaarrekening rente aan jou. De reden daarvoor is heel simpel. Omdat jij geld op de bank zet, kan de bank investeringen doen. Ze beleggen jouw spaargeld in allerlei projecten, waarmee ze weer heel veel geld verdienen. Zonder het spaargeld is dat niet mogelijk en daarom krijgen alle mensen met een spaarrekening een beloning in de vorm van rente. Het rentetarief op een spaarrekening wordt berekend aan de hand van het geld dat op je spaarrekening staat. Maar naast dat de bank met jouw spaargeld kan gaan beleggen, kan je dit naturlijk ook zelf gaan doen. Heb je hier nog geen ervaring mee, misschien een cursus beleggen volgen?

Geplaatst in: rentetarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *