Afsluiten van een hypotheek met gunstige rentetarieven

Het kopen van een huis brengt veel geregel met zich mee. Zo krijg je zeer waarschijnlijk te maken met een hypotheek, maar ook met rentetarieven. De rentetarieven spelen bij hypotheken namelijk een grote rol. In dit artikel zullen we je verder inlichten over het afsluiten van een hypotheek en de rol die rentetarieven daarbij kunnen spelen.

De hypotheek

Eén van de eerste stappen bij het kopen van een huis, is het afsluiten van een hypotheek. Je wilt immers over voldoende geld beschikken om de woning te kunnen kopen. De hypotheek is een lening. De bank leent je het geld om de woning te kunnen betalen. Er zijn heel veel hypotheken te verkrijgen. Zo is er de lineaire hypotheek, de levenhypotheek, de startershypotheek en de beleggingshypotheek. Voor vrijwel alle doelgroepen is er wel een hypotheek te vinden. Iedere hypotheek heeft eigen voor- en nadelen en is gebonden aan voorwaarden. Het zoeken van een goede hypotheek kan daarom best even duren.

Rente

Een bank blijft een commercieel bedrijf. Verzekeringen, hypotheken en leningen zijn financiële producten, waar de bank winst uit wil halen. Dat gebeurt dan ook aan de hand van rente. Wie een lening afsluit, waaronder dus ook een hypotheek, zal rente moeten gaan betalen. Die rente vormt de winst voor de bank. Omdat rentetarieven nogal eens kunnen wisselen, kan de rente hoog of laag zijn. Maar een feit blijft dat je voor je lening zult betalen. Er zijn hypotheken waarbij je gedurende de hele looptijd hetzelfde bedrag aan rente aflost, maar ook hypotheken waarbij de rente meer wordt, of juist minder. De keuze hiervoor ligt bij jou en is helemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

Vergelijk de rentetarieven

De rentetarieven bepalen het percentage van de rente die je zult moeten betalen over een hypotheek. Het kan daarom de moeite lonen om deze tarieven met elkaar te vergelijken met een hypotheek vergelijker. Banken en hypotheekverstrekkers houden deze percentages openbaar, zodat je er altijd bij kunt. Hoe lager je instapt, hoe beter het voor je zal zijn. Want misschien maken die tienden in procenten niet zoveel indruk, over de lange baan kan het al gauw honderden of zelfs duizenden euro’s voordeel opleveren.

Persoonlijke adviseur

Een hypotheek is vaak nodig om een huis te kunnen bekostigen. In principe gaat het om een lening, die volledig moet worden terugbetaald. Dat wordt aflossing genoemd. Behalve de aflossing betaal je ook rente, het geld waar de bank aan verdient. Mocht je, ondanks het lezen van dit artikel, nog met veel vragen zitten, dan kun je op zoek naar een persoonlijke adviseur. Hij of zij kan je veel meer over de hypotheek vertellen en houdt ook rekening met de wisselende rentetarieven.

Plaats een reactie