Hoe vind je de gunstigste hypotheekrente?

Als je aan een hypotheek denkt, denk je waarschijnlijk aan een grote som geld. Dat klopt, want een hypotheek wordt gebruikt om een grote aankoop te kunnen doen. Bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen. De hypotheek gaat altijd samen met rentetarieven. Wie een hypotheek afsluit, krijgt daar zeker weten mee te maken. Om je alvast in te lichten en te informeren, zullen we in dit artikel verder ingaan op het afsluiten van een hypotheek en de achtergrond van rentetarieven.

Hypotheek

Als je een huis gaat kopen, ben je vaak niet in staat om het benodigde geld in één keer op te brengen. Je zult dus geld moeten gaan lenen. Aan de hand van een hypotheek is dat heel goed mogelijk. Een hypotheek is eigenlijk een grote leenvorm, waarbij je zoveel geld leent dat je de koop van een huis rond kunt krijgen. Er zijn heel veel hypotheken op de financiële markt te vinden. Zo zijn er de lineaire hypotheek, de spaarhypotheek, de annuïteitenhypotheek en de overbruggingshypotheek. Maar ook bestaan er intussen hypotheken die zich hebben gericht op speciale doelgroepen. Voor mensen die wel wat risico willen nemen, is er de beleggingshypotheek, die zelfs geld op kan leveren. En voor mensen die het milieu graag willen steunen, is er de mogelijkheid tot een groene hypotheek. Zoals je kunt zien, is er volop keuze.

Rente betalen

Banken willen geld verdienen aan de producten die ze verkopen, waaronder ook hypotheken. Je zult maandelijks geld kwijt zijn aan aflossing, want het geleende bedrag moet natuurlijk wel worden terugbetaald. Maar aan die aflossing verdient de bank niet. Het is immers het bedrag dat ze je geleend hebben. Om er wel iets aan over te houden, laten de banken je rente betalen. De rente wordt vaak berekend over het volledige hypotheekbedrag en, net als de aflossing, in maandelijkse termijnen voldaan. Zo weet je zeker dat je aan het eind van de aflossing ook de rente hebt afgelost en niet met een restschuld blijft zitten.

Rentetarieven vergelijken

De rente wordt bepaald door de geldende rentetarieven. Zo stap je in op een bepaalde rente, die je vervolgens zult moeten gaan betalen. Je hebt dit ook enigszins zelf in de hand. Op het moment dat je ziet dat de rente van de ene bank lager is dan die bij een andere bank, kun je besluiten de hypotheek af te sluiten. Want over al die jaren kan zelfs een klein percentage veel verschil maken. De rentetarieven vind je bij de bank of hypotheekverstrekker. In veel gevallen staan ze ook online.

Financieel expert

Je wil natuurlijk goed voorbereid zijn als je een hypotheek afsluit. In dit artikel heb je kunnen lezen dat er nogal wat op je af komt. Zo zul je geld aan aflossing moeten betalen, maar ook aan rente. Op het internet is nog veel meer informatie te vinden, maar een financieel expert kan ook uitkomst bieden. Zo’n expert gaat met je aan tafel zitten om te kijken welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Dat is handig, want zo weet je van tevoren waar je aan toe bent en wat je de komende jaren te wachten staat.

Geplaatst in: rentetarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *