Dagrente of dalrente, wat kies jij?

Als je een hypotheek afsluit en met rentetarieven te maken krijgt, heb je een keuze te maken met betrekking tot de rentetarieven. Er zijn enkele mogelijkheden, die van elkaar verschillen. Een verantwoorde keuze scheelt veel problemen in de toekomst.

Dagrente

Als je kiest voor de dagrente betekent dat, dat je de rente betaalt die vaststaat op de dag dat je de hypotheek ondertekent. Dus de dag waarop de hypotheek zo goed als rond komt. Dat kan een risico met zich meebrengen, maar ook een voordeel zijn. Als je in een tijd de hypotheek afsluit waarbij er veel wisselingen zijn, kan de rente die je zult moeten gaan betalen een verassing zijn.

Vaste rente

Kies je liever voor zekerheid? In dat geval doe je er goed aan het geldende rentetarief te gebruiken, op het moment dat je de offerte laat opstellen. Je kunt de vaste rente voor enkele jaren laten vastleggen. Zeker wanneer je op een gunstig moment instapt, kan dat voordelig zijn. In sommige gevallen zul je dan wel een extra toeslag moeten betalen.

Dalrente

Het principe van de dalrente komt grotendeels overeen met dat van de dagrente. Ook hier wordt gewacht tot het moment van passeren. Maar in tegenstelling tot de dagrente geldt hier dat de dalrente uw rente zal worden. Dat is voordeliger dan de dagrente, omdat er gekeken wordt naar de laagste rente in aanloop tot ondertekening. De dalrente zal u wel meer aan toeslag kosten, omdat dit een voordeligere rente tot gevolg heeft. Vraag wat dat betreft dus altijd naar de voorwaarden.

Advies

Bij het kiezen van een hypotheek en het afsluiten ervan, moet je dus veel beslissingen nemen. Ook wat je rentetarieven betreft. Neem daarom altijd een adviseur in de hand. Die kan je niet alleen meer over de hypotheekvorm vertellen, maar ook steunen bij het kiezen van de juiste rente. Vaak kunnen de adviseurs aan de hand van voorbeelden en berekeningen, laten zien wat een hypotheek tot gevolg gaat hebben. Ook online zijn er tal van tools beschikbaar die je een indicatie kunnen geven. Uw hypotheek berekenen kan dus ook online, maar is wel indicatief. De adviseur zal uiteindelijk samen met u naar uw persoonlijke situatie kijken en bepalen wat voor u van toepassing is.

Plaats een reactie