Hoe de bank je bedankt

Een spaarrekening is voor veel mensen vanzelfsprekend. Net als de jaarlijkse rente die je van de banken krijgt. Maar waarom geven ze je die rente? En wat gebeurt er met het geld, waarvan jij denkt dat het op je spaarrekening staat? In dit artikel zullen we je er meer over vertellen.

Sparen

Sparen voor nu, of voor later. De vele slogans op de radio en televisie worden door veel mensen niet eens meer opgemerkt. Sparen is aan de orde van de dag en een van de gewoonste zaken. Veel mensen sparen geld, door het op een spaarrekening te zetten. Aan het eind van het jaar worden ze daar voor beloond, middels de spaarrente. Zo op het eerste gezicht lijkt het alsof banken niets verdienen aan deze spaarrekeningen. Maar waarom zouden ze die anders aanbieden? Banken verdienen juist heel veel geld aan jouw spaarcenten.

Investeringen

Banken verdienen jaarlijks heel veel geld aan een spaarrekening. Niet aan die paar duizend euro die op de gemiddelde bankrekening staat, maar wel als je al die duizenden euro’s op een hoop gooit. Er gaan miljarden euro’s om in het bankverkeer, internationaal gezien. Jouw geld kan zomaar gestoken worden in investeringen waar je geen verstand van hebt. Maar de bank gaat er wel zorgvuldig mee op. Als er winst wordt geboekt, merk je dat aan de rente. Jaarlijks zul jij beloond worden voor het feit dat de bank gebruik mag maken van jouw spaargeld.

Zelf beleggen

De bank belegt met jouw geld. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf te gaan beleggen. Banken hebben vaal spaarpakketten waarbij je ook een beleggingsfonds kunt kiezen. Het geld van jouw spaarrekening wordt dan alleen belegd in investeringen waar jij achterstaat. Ook kun je zelf inleggen en aandelen kopen. Maar mocht het dan misgaan, dan zul je ook zelf voor de kosten op moeten draaien.

Gesprek

Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat banken veel meer doen met jouw spaargeld dan je misschien had kunnen vermoeden. Er vinden talloze investeringen en beleggingen plaats, ieder moment van de dag. Je geld gaat misschien wel de hele wereld over. Vind je het leuk om daar meer van te weten, of wil je daar aan meedoen door zelf te gaan beleggen, vraag dan een gesprek aan bij je bank. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden voor jouw spaarrekening. Zo houd je zelf je geld in de hand.

Geplaatst in: rentetarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *