Vergelijk spaarvormen op rente

Banken zijn altijd op zoek naar spaarders. Om die spaarders te belonen keren ze jaarlijks een rentepercentage uit. Voor veel mensen is dit heel vanzelfsprekend. In dit artikel schrijven we over achtergronden van spaarrekeningen, beleggingen en investeringen. En laten we je zien hoe een bank aan jouw spaarrekening verdient.

Spaarrekeningen

Wie spaart er tegenwoordig niet? Ouders openen vaak al vroeg een spaarrekening voor hun kinderen, opa en opa voor de kleinkinderen, ondernemers als een stukje pensioen en veel mensen gebruiken de spaarrekening om leuke dingen van te doen. Een spaarrekening heeft als voordeel dat je er jaarlijks rente over ontvangt. Het bedrag dat je op je spaarrekening hebt staan, lijkt daar niets te doen. Maar dat is niet waar. Voor banken vormen de spaarrekening namelijk een mooie bron van veel geld. Geld waar ze heel veel dingen mee doen, zonder dat jij het door hebt.

Investeren

Als jij je geld op een spaarrekening zet, gebeurt er heel veel mee. Banken gebruiken het geld namelijk om te investeren in tal van projecten. Dat doen ze om winst te maken. Zo zijn banken betrokken bij de grootste bedrijven, projecten, investeringen en beleggingen ter wereld. Soms worden er zelfs politieke betalingen mee gedaan, zonder dat jij het door hebt. Aan het eind van het jaar ontvang je rente. Wanneer een bank succesvol is geweest kunnen die rentetarieven zelfs gaan stijgen.

Beleggen en sparen

Misschien vind je het vreemd dat jouw geld wordt gebruikt voor allerlei doeleinden waar je geen weet van hebt. Als je zelf meer inzicht wil hebben in deze financiƫn, kun je natuurlijk ook zelf gaan beleggen. Veel banken bieden een spaarrekening aan, waarbij je het geld zelf kunt beleggen in bepaalde fondsen. Dit zijn fondsen die de bank vertrouwt. In samenspraak met de bank beleg je dan geld en strijk je hier ook meer voor op. Anderzijds geldt wel dat de verliezen voor jouw rekening zijn.

Lijfrentepolis

Een ander alternatief kan een lijfrentepolis zijn. Ook dit is een vorm van sparen met name bedoelt als aanvulling op het pensioen. Er zijn verschillende lijfrentepolissen en deze worden door verschillende financiƫle instellingen aangeboden. Welke lijfrentepolis voor jouw het meest geschikt is, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Advies

In dit artikel hebben we je verteld wat banken doen met het spaargeld van haar spaarders. Het geld gaat misschien wel de hele wereld over en wordt in allerlei projecten gestopt. Als je het leuk vindt om daar aan mee te doen, door zelf te gaan beleggen met je spaargeld, raden we je aan om in gesprek te gaan met de bank. Vraag hen om de mogelijkheden en advies bij beleggingen. Want beleggen is wel een vak apart. Voor wie weet hoe het werkt, kan het heel leuk zijn, maar voor anderen ook heel frustrerend. Ook kan het zinvol zijn om zaken te vergelijken, zo kan spaarrekeningen vergelijken zeer zinvol zijn om zo tot de beste spaarrekening te komen. Let op! Ga niet alleen voor de hoogste spaarrente, maar kijk ook goed naar de voorwaarde en de betrouwbaarheid van de bank.

Geplaatst in: rentetarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *