Waar vind je de beste spaarrente?

Misschien sta je er niet zo bij stil, maar banken schijnen altijd op zoek te zijn naar nieuwe spaarders. Hoe meer mensen ze een spaarrekening aan kunnen bieden, hoe beter. Maar de spaarrekening levert vooral jou geld op. Want jij krijgt jaarlijks een bedrag aan rente uitgekeerd. De reden daarvoor is heel simpel. De bank verdient wel degelijk geld aan jouw spaarcenten.

Sparen

Een spaarrekening heeft als grootste voordeel dat je er ieder jaar extra geld op ontvangt, zonder daar iets voor te hoeven doen. Dat is namelijk de rente die je van de bank krijgt. De bank beloont je dan, omdat je van hun spaarrekening gebruik hebt gemaakt. Maar dat doen ze niet zonder reden. Het geld dat jij als beloning krijgt, komt namelijk ergens vandaan. En daar is jouw spaargeld ook voor gebruikt.

Beleggingen

De bank gebruikt het geld van de spaarrekeningen vaak in beleggingen. Want een bank is er, net als ieder ander bedrijf, op uit om winst te maken. Aan de hand van het geld op spaarrekeningen, kan een bank beleggen. Bijvoorbeeld in vastgoedprojecten, overheden, multinationals, goud, olie en nog veel meer zaken. Daar verdient een bank vervolgens heel veel geld mee. Niet gek dus, dat ze jaarlijks rente betalen. Ze hebben de spaarrekeningen hard nodig, want zonder het geld van de spaarders kan een bank niet meer investeren.

Spaarrekening en beleggen

Als je het geen prettige gedachte vindt dat er met jouw geld belegd en geïnvesteerd wordt zonder dat je dat zelf door hebt, kun je kiezen voor een spaarvariant waarbij je zelf mag beleggen. Aan de hand van de portefeuille van de bank, kun je dan zelf investeringen doen. Dat betekent dat je ook zelf meer van de winst op kan eisen. Uiteraard betekent dat ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor eventuele verliezen. Maar je raakt wel meer betrokken bij je eigen spaargeld.

Beleggingscoach

Heb je na het lezen van ons artikel de smaak te pakken en zou je het liefst zelf wat meer te zeggen hebben over je spaarrekening? Dat kan. Veel banken bieden, zoals gezegd, een spaarrekening aan met een beleggingsfonds. Je kunt dan zelf invloed uitoefenen op de beleggingen. Wanneer je het ziet zitten om zelf aan de slag te gaan met beleggen, kun je een gesprek aanvragen bij de bank. Vaak hebben zij ook een beleggingscoach. Dat is iemand die precies weet hoe beleggen werkt en jou van tips kan voorzien.

Geplaatst in: rentetarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *