De reclames van banken zijn overal te horen. Ze bieden de meest gunstige rentetarieven aan, als je je geld bij het op een spaarrekening zet. Voor veel mensen zijn spaarrekeningen vanzelfsprekend. Maar waarom zou de bank jou rente geven over het bedrag dat je gespaard hebt?
Een spaarrekening
Spaarrekeningen heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt jongerenspaarrekeningen, studentenspaarrekeningen, ouderenspaarrekeningen en zo nog wel het een en ander. Ouders sparen soms voor hun kinderen, zodat ze na hun achttiende wat extra geld hebben. Opa en oma willen ook wel eens een spaarrekening openen, om van hun oude dag te kunnen genieten, of om voor de kleinkinderen wat geld opzij te zetten. Hoe dan ook, sparen is aan de orde van de dag en de gewoonste zaak van de wereld. Maar voor banken hebben al die spaarrekening wel degelijk een betekenis.
Zaken
Je spaargeld staat op een bankrekening, maar maakt tegelijk deel uit van de miljarden euro’s die in het bankwezen dagelijks verschoven worden. Want, zonder dat je het als spaarder merkt, worden er miljoenen euro’s gestoken in projecten, vastgoed, bedrijven en effecten of beleggingen. Het doel van de bank is om met al die investeringen winst te maken. Vaak lukt dat ook wel, want een bank gaat niet zomaar met iedereen in zee. Als dank krijg jij jaarlijks je rente betaald.
Sparen en beleggen
Uiteraard kun je, als je daar zin in hebt, ook zelf gaan beleggen. Dat kan aan de hand van een spaarrekening. De bank heeft vaak een beleggingsfonds, een zogenoemde portefeuille van investeringen waar ze achterstaat. Als jij hier zelf de hand in wil hebben, kun je veel meer geld opstrijken dan er jaarlijks aan rente wordt uitbetaald. Maar dat betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor eventuele verliezen.
Zelf controle
Als je zelf controle wilt hebben over wat er met jouw spaargeld allemaal gebeurt, kun je natuurlijk op zoek gaan naar een bank die een spaarrekening koppelt aan beleggingen. Ga in gesprek met de adviseurs van deze bank en bepaal of deze vorm wat voor jou is. Eén ding is zeker; je bent zelf veel meer betrokken bij je geld en kunt er nog aan verdienen ook. Om je goed voor te bereiden, kun je op het internet nog veel meer informatie vinden over verschillende beleggingen.