Inzicht in de huidige rentetarieven

Er is altijd veel te doen om zogenoemde rentetarieven. Vooral banken en kredietverstrekkers, waaronder hypotheekverstrekkers, hebben veel met rentetarieven te maken. Onder de rente worden namelijk de inkomsten verstaan die een bank of kredietverstrekker overhoudt aan jouw lening of hypotheek. Andersom geldt dat de rente bij een spaarrekening aan jou wordt uitgekeerd. In dit artikel zullen we je nog wat meer vertellen over al die rentetarieven.

Winst voor de bank

Banken en hypotheekverstrekkers blijven commerciële bedrijven, die uit zijn op winst. Door producten als leningen, verzekeringen en hypotheken te verkopen, kunnen zij winst maken. Want ze vragen een rentetarief. Wanneer je bijvoorbeeld duizend euro leent, tegen een rente van vijf procent, zul je vijftig euro moeten betalen voor de lening. Die vijftig euro is de winst voor de bank. Hetzelfde geldt voor een lening of hypotheek die afgesloten wordt bij een kredietverstrekker. Banken en kredietverstrekkers concurreren met elkaar. Eén van de factoren die daarbij gebruikt wordt, is die van de rentetarieven.

Rente bij hypotheken

Een hypotheek is eigenlijk een hypothecaire lening, dus gewoon een leenvorm. Alleen gaat het bij een hypotheek om een groot bedrag. Bijvoorbeeld om een huis te kopen. De rente die bij aan hypotheek hoort, wordt gedurende enkele tientallen jaren betaald. Afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn, verandert deze rente per jaar, of wordt deze van tevoren vastgezet. De rentetarieven bij hypotheken zijn verschillend per hypotheek. Maar wel betaal je aan de hypotheek maandelijks een deel aflossing en een deel rente.

Rente bij leningen

Een lening is over het algemeen wat kleiner dan een hypotheek. Het gaat vaak om bedragen van enkele honderden tot duizenden euro’s. Bij een lening zul je ook rente af moeten dragen aan de bank. Het principe is ongeveer gelijk aan dat van een hypotheek. Toch zullen de bedragen bij een lening hoger oplopen dan bij een hypotheek. Afhankelijk van de gekozen lening gelden speciale voorwaarden met betrekking tot de aflossing en het betalen van rente.

Rente bij spaarvormen

Andersom is het geval bij een spaarrekening. Banken bieden spaarrekeningen aan, maar hebben daar ook een winstoogmerk bij. Want het geld dat jij op de bank zet, wordt door banken weer gebruikt. Zonder dat jij het merkt, wordt je geld belegd en geïnvesteerd in allerlei projecten, over de hele wereld. Banken verdienen met die investeringen vaak heel veel geld. Zonder het spaargeld dat jij, en honderdduizenden anderen, op de bank zetten, zou dat niet mogelijk zijn. Als bedankje krijg je daarom maandelijks rente uitgekeerd over het bedrag dat je bijeen gespaard hebt.

Geplaatst in: rentetarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *